Stichting Historische Cartografie van de Nederlanden

Dinsdag, 28 November 2023 

Activiteitenverslag 2019


In 2019 is onder de auspiciën van de Stichting Historische Cartografie van de Nederlanden tussen 12 januari en 1 april een expositie ingericht in het Kempenmuseum ‘De Acht Zaligheden’ te Eersel. Het thema was ‘Hertogdom Brabant in kaart en prent. Historische landkaarten en prenten tot 1800’.

Aanleiding was de publicatie in 2018 van het standaardwerk over kaarten van dat hertogdom, ‘Brabantia Ducatus. Geschiedenis en Cartobibliografie van het Hertogdom Brabant tot 1795’. De tentoonstelling was samengesteld uit een aantal privécollecties. Een brochure met dezelfde titel was tegen kostprijs voor geïnteresseerden beschikbaar.

De Stichting heeft in 2019 ook weer enkele lezingen verzorgd.

Op 12 januari 2019 in het Kempenmuseum te Eersel bij de opening van de tentoonstelling ‘Hertogdom Brabant in kaart en prent. Historische landkaarten en prenten tot 1800’.

Tijdens deze expositie werden, naast regulier bezoek en enkele privé-excursies, een vijftal voltekende bijeenkomsten voor museumjaarkaarthouders georganiseerd, bestaande uit een inleidende lezing met rondleiding over de tentoonstelling.

Op 9 januari 2019 voor Nederlandse Genealogische Vereniging afdeling ‘Land van Cuijk en Ravenstein’ en de ‘Historische Kring Cuijk’ in Zaal ’t Vertrek te Boxmeer.

Op 25 april 2019 voor Probusclub ‘Kempenland’ in De Zwaan in Borkel en Schaft.

Zie voor verstrekte subsidies uit het fonds van de Stichting de financiële verantwoording 2019.


terug naar Verslagen